Skip links

Impregnace koberců a čalounění – video

Impregnace koberců a čalounění – video

Dobrý den, byl jsem požádán o otestování impregnace na koberce Fluoroseal Plus a impregnace na čalounění Aqua Seal Fabric Protector od firmy Prochem. V zadání a vlastně i samotným účelem bylo zjistit, zda lze pomocí těchto impregnací docílit stavu, kdy se voda udrží na povrchu látky.

Zde bych hlavně rád upozornil na to, že jsem pro tento test na uzavření látky použil trojnásobné množství impregnace než je udávané výrobcem.

Zde bych hlavně rád upozornil na to, že jsem pro tento test na uzavření látky použil trojnásobné množství impregnace než je udávané výrobcem.

Pokud bych omezil tuto vlastnost, tak například v létě bude sezení na sedací soupravě nepříjemné (představte si že sedíte na igelitu).

Impregnace má za úkol propouštět molekuly vody, ale přitom zachytávat nečistoty na povrchu ochráněného vlákna. Proto pro impregnaci doporučuji dodržovat výrobcem doporučené množství.

Jak tedy impregnovat

Základní informací je, že se obě impregnace nanášejí po čištění na ještě vlhké koberce nebo čalounění, což znamená, že je můžeme aplikovat ihned po jejich vyčištění.

Proč vlastně impregnovat?

Impregnace prodlužuje životnost potahové textilie a koberců, chrání je před opotřebením, zvyšuje jejich odolnost proti nečistotám na vodní nebo olejové bázi a usnadňuje následné čištění.

Základní informací je, že se obě impregnace nanášejí po čištění na ještě vlhké koberce nebo čalounění, což znamená, že je můžeme aplikovat ihned po jejich vyčištění.

Kam se impregnace hodí

Vlastně všude, kde je potřeba ochrana látky nebo koberce před silným znečištěním nebo skvrnami. Je to celá škála možností od domácností s malými dětmi nebo zvířecími miláčky přes sedadla v kinech nebo autobusech až po hotely a restaurace.

Jaké impregnace jsem tedy použil

Impregnace na koberce Fluoroseal Plus je kvalitní profesionální ochranný prostředek, který obsahuje Dupont fluoropolymer (Dupont je americký výrobce polymerů pod označením Teflon) a speciální aditivum bránící vzniku skvrn, které společně zabraňují znečištění a vzniku skvrn. Fluoroseal Plus se hodí k použití na většině koberců a nese označení WoolSafe pro oprávnění k údržbě pro vlněné koberce a koberečky.

Foto z naimpregnovaného koberce s Fluoroseal Plus.
Impregnace účinně odolává vodě i oleji. Její aplikace je již znát na struktuře koberce a znovu upozorňuji, že je v tomto případě použita impregnace ve třech vrstvách.

Impregnace na čalounění Aqua Seal Fabric Protector je fluorochemický ochranný prostředek, který poskytuje odolnou impregnaci proti znečištění a skvrnám na vodní bázi a také ulehčuje následné čištění. Je určen pro syntetické tkaniny včetně nylonu, polyesteru, akrylu a jejich směsí s přírodními celulózovými vlákny, která jsou čistitelná mokrou cestou.

Foto z čalounění impregnovaného Aqua Seal Fabric Protector.

I zde je aplikace na čalounění znát, ale překvapilo mne, že i tak zůstalo čalounění jemné na dotyk. Tyto kapky vody takto zůstali na čalounění celý den.

I v tomto případě upozorňuji, že je impregnace nanesena ve třech vrstvách.

Obě impregnace jsou vhodné na vodou čistitelné materiály.
Pokud potřebujete impregnaci na choulostivé materiály jako je např. bavlna, hedvábí nebo hedvábný samet je možné použít Prochem FABRIC SEAL, ale s tím v tuto chvíli ještě žádné zkušenosti nemám.

Aplikace

Výrobcem je doporučeno provést závěrečný extrakční oplach (jak pro koberce tak i pro čalounění) s B109 Fibre a Fabric Rinse který má pH4 a vytváří tak vhodné podmínky pro kvalitní spojení impregnace s látkou.

Pokud je impregnován nový koberec nebo sedací souprava je třeba je tímto prostředkem před impregnací nejprve mírně navlhčit.

Impregnace se nanáší na vyčištěný materiál, vždy jako poslední aplikace. Nanášení provedeme s tlakovým postřikovačem vybaveným kvalitní přímou tryskou (rozprašuje v rovině), těsnění postřikovače by mělo být zn.Viton. Impregnaci naneseme rovnoměrně křížem. U koberců začešeme hřebenem na koberce a u čalounění lehce vetřeme Tampico kartáčkem s přírodním vláknem. Pokud dojde k potřísnění v okolí impregnovaného místa (třeba skla nebo podlahy) ihned setřeme. Po dokončení práce opláchněte nářadí čistou vodou.

Spotřeba impregnace je závislá na druhu materiálu, který impregnujeme, například podle výšky vlasu koberce, jeho hustoty a podobně. Výrobce udává 30-50 m2 u koberců a 75 m2 u čalounění. Počítáno na 5litrů impregnace.

Možnost zakoupení impregnace je v našem eshopu – impregnace

Tyto webové stránky používají soubory cookie's ke zlepšení vašeho zážitku z webu.